torstai 29. maaliskuuta 2018

valokuvan käyttösopimus, tekijänoikeudet ja lähioikeusvalokuvan tekijänoikeus

Valokuvan tekijänoikeuslain mukaan oikeus kuuluu aina valokuvan ottajalle. Oikeudet kuvaan voi antaa toiselle esimerkiksi sopimuksella. Henkilö joka omistaa tekijänoikeudet saa vapaasti valmistaa uusia kappaleita ja saattaa kuvat yleisön saataville. Hänellä on myös oikeus määrätä valokuvan muokkaamisesta. Tekijänoikeus on voimassa 70 - vuotta tekijän kuoltua.


lähioikeus

Lähioikeudet eli tekijänoikeuden lähioikeudet ovat tekijänoikeutta lähellä olevia oikeuksia. Niillä suojataan esimerkiksi taiteilijoita ja valokuvaajia. Suoja-aika lähioikeuksien osalta on 50 vuotta  yleensä esityksestä tai tallentamisesta laskien ja tietokantojen ja luetteloiden osalta 15 vuotta niiden valmistamisesta. 


valokuvan käyttösopimus

Valokuvien myynnissä tarvitaan sopimuksia, jotta asiat eivät jäisi epäselviksi. Valokuvaaja ostaa esim mallien työtä ja myyvät omia töitään, kuvia ja niiden käyttöoikeuksia. Molempia säätelee lainsäädäntö ja hyvä kauppatapa, mutta asiat on hyvä varmistaa paperille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Cubus asiakastyö

Päätimme ottaa yhdeksi asiakkaaksemme Cubuksen. Cubus on norjalainen vaatekauppaketju, jonka omistaa Varner-Gruppen. Cubuksia on Suomessa ...